28.11.05

De Kioto a Montreal


Ahir va començar a Montreal la primera conferència dels països signants del protocol de Kioto, el gran pacte mundial -que entrà en vigor el febrer passat – per a frenar l’emissió dels gasos que escalfen l’atmosfera i combatre així el canvi climàtic.
A la cimera es negociaran nous objectius destinats a reduir els gasos hivernacle a partir de l’any 2012. La paradoxa és que les emissions a l’atmosfera revelen que difícilment s’assoliran els primers objectius fixats l’any 1997 a Kioto (que suposaven un retall d’emissions del 5,2% l’any 2012 amb relació al 1990 per a les nacions industrialitzades).
Espanya, justament, és el país industrialitzat que més ha incrementat els gasos hivernacle (un 41,7 % fins el 2003) i és el qui més s’allunya de l’objectiu de Kioto juntament amb Canadà.
Inevitablement es repetiran les crides als Estats Units per tal que s’afegeixi al protocol de Kioto, ja que sense la seva participació els esforços internacionals no serviran de gaire res. Cal recordar que aquest país aporta el 25% de la totalitat dels gasos abocats a l’atmosfera.
L’altra tema clau ho serà la conveniència que les grans economies emergents - Xina, India, Brasil, Mèxic o Sud-àfrica- comencin a contribuir també a aquest objectiu planetari. Actualment, aquest països no estan obligats de reduir l’emissió de gasos, tot i que la seva contribució al canvi climàtic és cada cop major.
Confiem que, a Montreal, no s’oblidi que el canvi climàtic, degut a l’escalfament de la Terra, pot tenir conseqüències nefastes en aquest segle. Segons les previsions, provocarà l’extinció d’algunes espècies vegetals i animals. I l’ésser humà es trobarà amb dificultats cada cop majors.
Els greus episodis recents de tempestes, inundacions i sequeres, sense anar més lluny, no són precisament un bon auguri.

Comentari de Jaume Curbet a Ona Catalana, 29 de novembre de 2005

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

webex reminder discharge anonymous person amruitumbh hays digital database elfrieda intermediate
lolikneri havaqatsu

08 de febrer, 2010 12:42  

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home