21.11.05

La pau al Mediterrani


10 anys després de la creació del Procés de Barcelona, la capital catalana acollirà, la setmana entrant, l’únic fòrum en el qual israelians, àrabs i europeus es reuneixen regularment: la Cimera Euromediterrània de Caps d’Estat de 35 països de la Unió Europea i el Mediterrani.
La Cimera, que espera la contestació de grups antiglobalització, mobilitzarà 5.700 efectius policials i d’emergències, alhora que constituirà el primer gran esdeveniment internacional que posarà a prova el nou model policial instaurat a Barcelona, ara fa tres setmanes, amb la substitució del Cos Nacional de Policia pels Mossos d’Esquadra.
El resultat del Procés de Barcelona, deu anys després, no resulta però gaire esperançador, ja que enlloc d’avançar cap a la pau i l’estabilitat, no han parat de créixer els conflictes, la inestabilitat i la desigualtat entre el Nord i el Sud. Tot plegat amb unes conseqüències dramàtiques, sobretot per als pobles del Sud: empobriment progressiu, emigració massiva, fam, repressió, pandèmies.
És per això que destacades personalitats, entre elles Federico Mayor Zaragoza o José Saramago, s’han pronunciat a favor que la Cimera abordi tres qüestions clau:
Primera: La pressió de la Unió Europea als governs de la riba Sud cap a una veritable transició democràtica i el ple respecte als Drets Humans.
Segona: Una modificació de l’actual política de cooperació i comerç entre Nord i Sud que garanteixi un desenvolupament sostenible de les economies del Sud.
Tercera: Un canvi essencial en les polítiques d’immigració de la Unió Europea, basades fins ara en la contenció i la repressió.
En tot cas, la setmana entrant, a Barcelona, dins i fora del lloc de reunió de la Cimera, hi haurà una oportunitat per a la pau.

Comentari de Jaume Curbet a Ona Catalana, 22 de novembre de 2005

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home