16.11.05

L'explosió anunciada


Els esclats de violència social, gairebé sempre, ens agafen distrets; i, degut a això, ens inquieten i, si ens són propers, ens espanten. Malgrat tot, gairebé mai, la violència social és gratuïta.
De fet, no té cap misteri: durant dècades, als barris perifèrics de les grans ciutats franceses –com aquell qui amaga la brutícia sota la catifa-, s’hi ha anat apilonant els exclosos de la societat de l’opulència. En aquests guetos, milions de joves, nascuts a la terra de la Llibertat, la Fraternitat i la Igualtat, amb pares o avis procedents sobretot del nord d’Àfrica, despietadament foragitats pel Mercat i ignorats per l’Estat, irremeiablement desesperançats, no han pogut sinó acabar sentint-se estranys a casa seva. N’hi hagut prou, doncs, amb una espurna per encendre el polvorí.
I quan el polvorí s’ha encès, el Govern francès no ha dubtat en respondre de la pitjor manera possible: és a dir, posant-hi més llenya al foc. De manera que, els carrers que no coneixen la presència protectora de les patrulles policials, de cop s’han vist envaïts militarment per les poc amigables Companyies Republicanes de Seguretat, en tant que el Ministre de l’Interior, el populista Sarkozy, no se n’estava d’avivar el conflicte amb declaracions i actituds més pròpies d’un lepenista marsellès que no pas del responsable de la seguretat de tots els francesos.
Com diu la saviesa popular, qui sembra vents recull tempestes. I, en el cas que ens ocupa, qui genera conflictes provoca violències. El problema és que la violència, a diferència del conflicte, no s’avé a raons, és imprevisible i contagiosa: se sap quan comença però no com ni quan acaba.

Comentari de Jaume Curbet a Ona Catalana, 8.11.2005

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Just thought I'd let you know about a site where you can make over $800 a month in extra income. Go to this site   MAKE MONEY NOW  and put in your zip code..... up will pop several places where you can get paid to secret shop, take surveys, etc.  It's free.  I found several and I live in a small town!

16 de novembre, 2005 17:51  

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home