16.11.05

Una societat ben estranya


La nostra, és una societat estranya. Som addictes al risc, però temem la mort i, per tant, volem l’impossible, és a dir viure arriscadament però amb la seguretat que no ens passarà res.
Som addictes al risc. Si algú en dubte, és que no surt a les carreteres o als carrers de la seva ciutat. Però no només. Festegem amb el risc a totes hores, a vegades conscientment (quan, per divertiment, ens tirem d’un pont lligats a una corda elàstica) i, a vegades, inconscientment (en la mesura, posem per cas, que respirem, bevem i mengem en un ambient cada cop més contaminat). I encara més, per què, de fet, no hi ha avenç científic i tecnològic –fins i tot el més beneficiós– que no generi, alhora, un nou risc. No ens hauria d’estranyar, doncs, que la nostra era hagi estat batejada, per alguns dels més notables sociòlegs, com la societat del risc.
Però, vet aquí, que també temem la mort. Ara que hem allargat l’esperança de vida, que disposem de tecnologies mèdiques ultrasofisticades i de tota mena d’artilugis per a entretenir-nos; just ara, en aquesta societat de l’opulència, ens resistim –ingènuament però amb tenacitat– a l’únic fet cert de la nostra existència: la mort. De la mort no en volem saber res; o, més ben dit, només ens interessa la forma d’eludir-la o, si més no, de retardar-la.
La nostra, és doncs una societat ben estranya; formada per individus que, d’una banda, no volem renunciar a l’excitació que ens proporciona una existència arriscada; però que, de l’altra, vivim amb una por creixent a la mort inevitable. Ve a ser com si amb una cama anéssim cap el perill i amb l’altra ens en volguéssim apartar. Una estratègia, de totes totes, inviable.

Comentari de Jaume Curbet a Ona Catalana, 1.11.2005

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Blogger irate over impending cancellation of "Arrested Development"
Blogger Derek Winzler, author of whydontyoublogaboutit.blogspot.com, recently spent nearly 500 words lamenting the critically lauded yet all-but-cancelled "Arrested Development" on his Wednesday post.
Hello, you have made yourself a great blog! I'm immediately going to bookmark you!
I have good news at money for you to see. It is showing you a whole lot! You are invited to check it out if you get time :-)

16 de novembre, 2005 17:19  
Anonymous Anònim said...

Bloggers' Rights Campaign Launches
Submitted by Anonymous on Wed, 2005-11-16 11:38. Internet Support Bloggers' Rights! You Have the Right to Blog Anonymously You Have the Right to Keep Sources Confidential EFF launched a bloggers' rights ...
Find out how to buy and sell anything, like things related to company construction mn road on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like company construction mn road!

16 de novembre, 2005 17:22  

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home