12.12.05

Mentirem


La guerra global contra el terrorisme, encetada pels Estats Units després de l’11 de setembre de 2001, va començar amb un avís per a navegants: “mentirem”, va anunciar amb tota cruesa un general del Pentàgon.

I no es tractava, precisament, d’una sortida de to d’un funcionari exaltat. Només cal rellegir les declaracions dels mandataris nord-americans, en els darrers mesos del 2001, incloses les del president Bush, per advertir que l’estratègia escollida per lluitar contra el nou enemic estaria basada no només en la mentida sinó també en el secret, en el menyspreu de les lleis internacionals i en la impunitat acordada per al personal al servei de l’Administració dels Estats Units.

No calia ser un profeta per pronosticar el resultat de la combinació letal formada pel secret, la mentida, el menyspreu a les lleis i la impunitat: Guantánamo; és a dir, un munt de presons secretes arreu del món, la pràctica generalitzada de la tortura, l’ampliació dels poders acordats a la CIA i, per damunt de tot, l’establiment d’un principi bàsic que hauria de regir, a partir d’aleshores, la nova guerra global: tot val en la lluita contra el terrorisme.
No cal dir que, un cop més, Europa va quedar al lloc que li pertoca a l’escena internacional: és a dir, fora de joc.

Em pregunto, doncs, a què ve ara l’escàndol provocat per la successió d’informacions que confirmen allò que ja sabíem: primer, l’ús de la tortura; després, l’existència de presons secretes a diferents països europeus; i, ara mateix, la utilització d’aeroports europeus –entre ells, Tenerife, Palma de Mallorca i Barcelona- per a les escales de vols de la CIA dedicats a transportar detinguts.

Ens havien avisat.

Comentari de Jaume Curbet a ONA CATALANA, 12 de desembre de 2005

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home