16.1.06

La grip aviària, entre el risc i la temeritat


La grip aviària no és una malaltia nova. No obstant, els brots actuals són els més greus que s’han declarat mai. L’agent causal, el virus H5N1, és un virus especialment tenaç. Mai abans s’havien trobat tants països afectats simultàniament amb tantes aus mortes. Tot i la mort o destrucció d’uns 150 milions d’aus, el virus es considera ja endèmic. Aquesta és la preocupació que ha fet reunir, avui a Pequin, al Govern Xinès, la Unió Europea i el Banc Mundial

La persistència i la dispersió d’aquest virus en poblacions d’aviram suposen dos riscos principals per a la salut humana:

El primer és que la infecció en aus passi a humans i doni lloc a una malaltia greu. En el brot actual, més del 50% dels afectats han mort.

El segon risc, encara més greu, és que el virus es pugui transmetre de persona a persona i amb una gran facilitat. Això és el que podria donar lloc a la tan temuda pandèmia de la grip. I que hi hagi malaltia en humans depèn del fet que el virus segueixi circulant en aus, situació que pot durar anys.

El més inquietant, però, és que la ciència no pot predir quan es produirà aquesta mutació que facilitaria la transmissió de persona a persona, i ni tan sols si això arribarà a passar. I, a més, si bé existeix una vacuna per a les aus, encara no n’hi ha per als humans, ja que fins que no canviï no podrem saber com serà aquest virus.

Allò que sí sabíem, i de fa temps, és que l’expansió mundial de les granges d’engreix —industrial i massificat– de pollastres ha vingut a agreujar enormement el risc de pandèmia de la grip aviària. Però, de santa Bàrbara, ja se sap que ens en recordem només quan trona.

Comentari de Jaume Curbet a ONA CATALANA, 17 de gener de 2006

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home