7.2.06

Una situació inquietant


Les protestes per les caricatures del profeta Mahoma –que han estat considerades ofensives per la comunitat musulmana i que van ser publicades inicialment en un diari conservador danès el passat 30 de setembre i reproduïdes després per una revista noruega i per mitjans de diversos països europeus-, van agafar un caire violent amb l’incendi de legacions diplomàtiques escandinaves a Damasc i Beirut durant el passat cap de setmana i ara semblen estendre’s, sense fre aparent, a la resta de països musulmans.

Es tracta, ben segur, d’un conflicte entorn a la llibertat d’expressió i, més particularment, dels seus límits. I el debat, no necessàriament tranquil, només acaba de començar. Diumenge passat, l’organització Lliga Àrab Europea va reaccionar a la publicació de les caricatures de Mahoma amb la publicació, a la seva pàgina web, d’un dibuix d’Hitler al llit amb Anna Frank, i d’un altre que qüestiona l’holocaust dels jueus. El debat, doncs, sobre els límits de la llibertat d’expressió el tenim ben servit. No m’atreviria, però, a aventurar quan i, sobretot, com pot acabar aquesta polèmica encetada pel diari conservador danès.

Podria semblar, també, almenys des de la perspectiva europea, que tot plegat es redueix a una confrontació entre civilització i fanatisme retrògrad; o, en d’altres paraules, entre tolerància i fonamentalisme. En aquest sentit, les reaccions violentes, als països musulmans, que estan acaparant l’atenció dels mitjans de comunicació, vindrien a demostrar, per sí mateixes, la indiscutible superioritat de la posició europea.

No sé si ens trobem enmig d’un xoc de civilitzacions; però sí em sembla que es fa evident el profund desconeixement, i la consegüent incomprensió, existent entre uns i altres. I aquesta sí és una situació inquietant, de la qual no en podem esperar més que desgràcies.

Comentari de Jaume Curbet a ONA CATALANA, 7 febrer 2006

0 Comments:

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home