17.4.06

El rave per les fulles


Condemnar qualsevol acte de racisme constitueix un gest políticament correcte que, per tant, no requereix gaire esforç. Ben al contrari, declarar-se partidari de qualsevol mena d’agressió racista, pot arribar a ser mereixedor, fins i tot, de persecució legal.

Així com passa amb el terrorisme o la violència de gènere, és molt improbable que l’esquinçament de vestimentes ens serveixi de gaire en la lluita contra el racisme. No cal ser un criminòleg experimentat per entendre que les simples condemnes verbals, per contundents i emfàtiques que siguin, puguin impressionar als autors d’aquests tipus d’accions criminals. Només cal recordar que un dels dos detinguts per la darrera agressió racista a Castellar del Vallès ja havia estat acusat abans, fins a 14 vegades, dels mateixos actes delictius.

No hauria de fer falta dir que, aquestes conductes execrables, han de ser enèrgicament perseguides per la policia i la justícia. De manera que cap agressió racista, no només física sinó també verbal, pugui quedar impune. Així mateix, però, cal assegurar que les actuacions dels organismes públics —en particular la policia– que tenen encomanada la protecció dels ciutadans —sigui quina sigui la seva procedència–, no acabin essent elles mateixes racistes.

Tot plegat, però, essent molt no serà suficient. Si bé és cert que les manifestacions més violentes de racisme venen associades, generalment, a actituds i ideologies feixistes; no hauríem de caure en l’error de considerar el racisme com a un mal que aqueixa només a uns quants intolerants en el si d’una societat majoritàriament acollidora, oberta i solidària.

Si no volem agafar el rave per les fulles, haurem d’entendre aquesta proliferació d’actes de violència racista com a una de les manifestacions, tant extremes com inevitables, d’una societat ferotgement competitiva i insolidària que no sembla deixar lloc per a la diferència i la tolerància.

Comentari de Jaume Curbet a ONA CATALANA, 11 abril 2006

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

kar sem iskal, hvala

19 de novembre, 2009 01:29  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home