14.5.06

Arriba la màfia?


Tot fa pensar que no ens hem adonat, encara, de la importància del fenomen del Crim Organitzat Global. Només una dada: d’acord amb els càlculs més prudents, el Producte Criminal Brut, ja supera els 800.000 milions ďeuros anuals, és a dir el 15% del comerç mundial.

Aquest èxit és degut a que, les xarxes globals del crim organitzat, han sabut aprofitar les avantatges competitives pròpies de la nova economia globalitzada; és a dir, d’una banda, uns entorns locals propicis –dominats tradicionalment per les màfies– i, de l’altra, una prodigiosa capacitat per eludir les regulacions nacionals i els burocratitzats procediments de la col·laboració policial internacional.

Però res d’això ens queda tant lluny com ens agradaria. De fa anys, a Catalunya ja s’hi troben les Tríades xineses (dedicades a la immigració il·legal i l’extorsió), les diferents famílies de la Màfia italiana (amb les seves ocupacions tradicionals), els Càrtels colombians (que darrerament han estès les seves activitats a l’atracament de joieries), la Yakuza japonesa (que segueix amb el tràfic de drogues, la prostitució i, darrerament, també la falsificació de rellotges de luxe), la Màfia russa (instal·lada a Catalunya sobretot per a viure-hi i dirigir els seus negocis), els “nigerians” (especialitzats en prostitució), els “albanesos i kosovars” (que prefereixen els robatoris de naus industrials, etcètera.

I és que, per a bé i per a mal, vivim en un món que ja no permet l’aïllament: tot està en contacte amb tot i tot es transvasa constantment d’una banda a l’altra. Els problemes se’ns fan visibles a escala local, és cert, però són globals. Serem capaços d’entendre’ls en la seva nova configuració? I, el que encara ens hauria de preocupar més: hi serem a temps?

Comentari de Jaume Curbet a ONA CATALANA, 25 abril 2006