16.6.06

Qui vol la pau?


Si fem cas de les enquestes, tothom vol la pau; al País Basc, a l’Iraq i on faci falta. Ningú, o ben pocs, es declaren partidaris de la guerra, del conflicte, de l’odi o la venjança. Entre altres coses, perquè a ningú li agrada passar per violent, venjatiu o rancorós. Per això, tots ens mostrem partidaris de la justícia, la democràcia, els drets humans i la pau.

La qüestió és quina pau volem i de quina justícia parlem. Perquè massa sovint, quan es diu voler la pau, més aviat sembla que es tracti de voler l’acabament dels aspectes del conflicte que ens resulten més desagradables. Com aquella senyora que vivia a prop del camp d’extermini de Mauthausen, a l’Alemanya nazi, i que veia gent afusellada que sobrevivia algunes hores abans de morir. Va escriure a les autoritats, per tal de protestar per aquella situació intolerable. Aquest és el text de la carta: «Sovint em toca ser testimoni involuntari de tals atrocitats. Estic en tot cas fastiguejada, i aquesta mena d’espectacle em posa tan nerviosa que a la llarga no poc suportar-lo. Demano que s’ordeni posar fi a aquests actes inhumans, o bé que es facin on ningú els vegi».

Per si a algú encara n’hi quedava algun dubte, el procés de pau al País Basc no anirà sòl, sinó que, ben al contrari, haurà de superar força més obstacles dels que s’haurien pogut imaginar. No només perquè, a un extrem i a l’altre, hi hagi sectors acostumats a treure’n rèdits de la carnisseria; sinó, sobretot, perquè la pau requereix el més difícil i, per tant escàs, dels atributs humans: el perdó.

Comentari de Jaume Curbet a ONA CATALANA, 13 juny 2006

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

que vol dir pau? pau vol dir absencia de violencia fisica entre essers humans acompanyada de justicia social.
salut
dimoni de xiquet
quan vullguis pots anar al meu blog

16 de juny, 2006 11:44  
Blogger Jaume Curbet said...

I què en fem de totes les altres formes de violència: la psicològica, posem per cas? La violència física ens frapa perquè se'ns fa visible, però hi ha moltes altres formes de manifestació de la violència, no per més subtils menys danyines, que corrouen la dignitat humana fins a causar autèntics desastres. Em fa, per tant, que la pau és una obra encara més laboriosa que la tan necessària absència de la violència física i, fins i tot, que la realització de la justícia social. Per cert, com puc accedir al teu blog?

16 de juny, 2006 12:11  

Publica un comentari a l'entrada

Links to this post:

Crear un enllaç

<< Home